Uppteckning nummer NM-SNM1808

Socken/stad: Skön

Koleran, som har sin hemvist i Hindustan är en leversjukdom. Den nådde Sverige 1834, men sedan några lokala epidemier blossat upp 1872-73 har vårt land varit fritt från kolera. - De försiktighetsåtgärder som vidtogs även för Sköns vidkommande var att landsbefolkningen icke fick tillträde till städerna utan att först inrökas vid tullarna över en uppgjord riseld, som åstadkom intensiv rök. Efter inrökningsproceduren skulle en jungfru brännvin inmundigas, vare sig man så önskade eller ej. Fortfarande spelar trafikövervakningen stor roll vid kolerabekämpandet. Behandlingen i övrigt är för månggrenad för att här beskrivas.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 16-17. Sundsvall 1950.